The Blog

Tlačová správa: Médiá zobrazujú Rómov stereotypne a často anonymne

Občianske združenie Romano Kher – Rómsky dom v spolupráci s agentúrou NEWTON Media vypracovalo analýzu takmer 900 novinárskych príspevkov, ktoré boli publikované v denníkoch SME, Pravda, Hospodárske noviny, Plus jeden deň a Nový Čas, na webových portáloch aktualne.sk, pluska.sk a topky.sk a v hlavných spravodajstvách TV Markízy, TV JOJ, TA3 a Jednotky.

Výsledky analýzy zverejňujeme pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10. december) v priloženej Tlačovej správe TS_Zobrazovanie_Romov_v_slovenskych_mediach_10_12_14. Pripájame aj prehľadné Desatoro novinára píšuceho o rómskej téme, kde nájdete aj konkrétne príklady z príspevkov. Posielame tiež dáta kompletnú Mediálnu analýzu s číslami a grafmi a Vyjadrenia expertov.

“Je bez vzdelania, chudobný, má veľa detí, je odkázaný na pomoc štátu a oveľa častejšie pácha kriminalitu ako príslušník väčšinového obyvateľstva. Tak v očiach majority často vyzerajú Rómovia, pričom na ich stereotypnom obraze majú svoj podiel aj niektoré médiá. Potvrdila to aj analýza občianskeho združenia Romano kher –Rómsky dom v spolupráci so spoločnosťou NEWTON Media.” 

Ostatné dokumenty  nájdete dlhodobo v sekcii Dokumenty a dole.

Desatoro novinára: DESATORO_novinara_pisuceho_o_Romoch_10_12_2014

Mediálna analýza: Analyza_Medialny_obraz_Romov

Vyjadrenie expertov:Vyjadrenia_expertov

Obraz maďarských Rómov z roku 2011: Obraz Romov v madarskych mediach

Comments